caragol (Diccionari)

caragol
1. a. m. ZOOL. Terme que s'aplica a tots els mol·luscs gastròpodes proveïts de closca.
b. m. ZOOL. Terme que s'aplica a molts gastròpodes pertanyents a la subclasse dels pulmonats, especialment als del gènere Helix.
c. m. ZOOL. Gènere de mol·luscs gastròpodes de la subclasse dels pulmonats (Helix sp), amb el cap proveït de quatre tentacles i la conquilla helicoïdal, que comprén el caragol cristià (o jueu ) (Helix candidissima) , el caragol de camp (o vaqueta ) (Helix nemoralis), el caragol de les vinyes (o vinyal ) (Helix alonensis), el caragol moro (Helix lactea), el caragol bover (Helix pomatia) i el caragol sapenc (Helix aspersa).
d. caragol cònic ZOOL. Mol·lusc gastròpode marí de la subclasse dels prosobranquis (Caliostoma zizyphinus), de conquilla cònica, de base ampla i de poca altura, de colors molt vistosos.
e. caragol de boqueta molla ZOOL. Mol·lusc gastròpode que té la vora de la closca molt blana, perquè encara no s'ha format plenament.
f. caragol de bóta ZOOL. Mol·lusc gastròpode marí de la subclasse dels prosobranquis (Dolium galea), de conquilla oval de mida mitjana o gran.
g. caragol de mar ZOOL. Terme que s'aplica als mol·luscs gastròpodes que pertanyen a les subclasses dels prosobranquis i dels opistobranquis.
h. caragol punxenc ZOOL. Corn amb pues.
i. caragol vermiforme ZOOL. Mol·lusc gastròpode marí de la subclasse dels prosobranquis (Vermetus gigas), de conquilla allargada en forma d'una espiral desenrotllada.
2. m. Closca de caragol.
3. a. m. Cos flexible formant espiral. Té el cabell a caragols.
b. caragols de fuster Borumballes.
4. a. m. Massa fluida que es mou en espiral. Un caragol de vent ha tirat la casa a terra.
b. m. Xuplador, bullidor.
5. a. m. Moviment circular repetit en la mateixa direcció.
b. m. [ esp. ] Desfilada de persones, d'animals o de vehicles en sentit circular.
6. m. ANAT. Conducte de l'orella interna situat en el gros de l'os temporal i enrotllat en forma d'espiral.
7. a. m. TECNOL. Tija cilíndrica o cònica que té en la perifèria un filet helicoïdal continu que permet introduir-la, en fer-la voltar, en un material menys dur o en una peça amb una obertura proveïda d'un filet exacte, però de sentit contrari, anomenada femella.
b. caragol micromètric TECNOL. Caragol d'ajust fi de què van proveïts molts instruments científics i de metrologia per a obtindre una mesura acurada d'un desplaçament longitudinal.
c. collar els caragols (a algú) Subjectar-lo a una disciplina.
d. tindre un caragol fluix No tindre l'enteniment complit.
8. a. m. Nom de diferents elements mecànics, de diferents instruments, etc., que tenen una forma semblant al caragol.
b. caragol de banc OFICIS Instrument per a immobilitzar una peça en el banc de treball, format per dos mandíbules, l'una fixa i l'altra desplaçable per l'acció d'un caragol sense fi.
c. caragol sense fi TECNOL. Mecanisme de transmissió de moviment que consistix en un caragol que engrana en una roda dentada i que permet transmetre un moviment de rotació en angle recte.
9. m. TÈXTIL Caragolí.
10. m. pl. [ pop. ] Diners.
11. caragols per terra, ganxos pel llit [ pop. ] Expressió que s'aplica a una casa on no hi ha orde ni neteja o d'una persona que no és neta ni endreçada.
12. escala de caragol Escala en què les arestes dels escalons estan disposades segons un helicoide.

caragol (Traducció Valencià-Castellà)

caragol m. 1. caracol, tornillo.
2. [tecnología] caragol de banc tornillo de banco.
3. [tecnología] caragol micromètric tornillo micrométrico.
4. [tecnología] caragol sense fi, vis sense fi tornillo sin fin.
5. caragol cònic peonza pintada.
6. caragol de boqueta molla
7. caragol de bóta caracola tonel.
8. caragol de mar caracol de mar.
9. caragol punxenc
10. caragol vermiforme caracol vermiforme.
11. caragols de fuster virutas.
12. caragols per terra, ganxos pel llit
13. collar els caragols apretar las clavijas.
14. escala de caragol escalera de caracol.
15. tindre un caragol fluix faltarle (a uno) un tornillo (o tener flojos los tornillos ), faltarle (a uno) un tornillo (o tener los tornillos flojos ), faltarle (a uno) un tornillo (o tener flojos los tornillos ), faltarle (a uno) un tornillo (o tener los tornillos flojos ).

Et pot interessar