fanal (Diccionari)

fanal
1. a. m. Aparell de mà consistent en una caixa, generalment metàl·lica, amb una o més cares transparents, dins de la qual hi ha un llum, i que s'utilitza per a il·luminar, per a indicar una posició, per a fer senyals, etc.
b. m. LUM./OBR. PÚBL. Aparell destinat a la il·luminació d'una via pública consistent en una font lluminosa, sovint col·locada en una caixa fixada sobre un pal vertical, o bé a la paret d'un edifici.
c. m. TRANSP. Denominació que s'aplica als diversos llums utilitzats en els vehicles, en els vaixells, en els ferrocarrils, etc. Els fanals d'un automòbil.
d. fanal de cua FERROC. Llum roig que porta l'últim vagó d'un tren.
2. m. BOT./JARD. Planta herbàcia anual o biennal de la família de les sapindàcies (Cardiospermum halicacabum), de fulles alternes tripartides de folíols serrats i amb corimbes de poques flors, blanques, i fruit en càpsula membranosa unflada, semblant a un fanalet.

fanal (Traducció Valencià-Castellà)

fanal m. 1. fanal, farola ( f. ), farol, lampión ( f. ), brisera ( f. ). El fanal del tren. ® El farol del tren. Els fanals del carrer. ® Las farolas de la calle. El fanal de la torre. ® El fanal de la torre.
2. fanal de cua farol de cola.

fanal (Traducció Castellà-Valencià)

fanal m. 1. [ farol ] fanal. El fanal de la torre. ® El fanal de la torre.
2. [ campana ] campana ( f. ). El fanal protege del polvo los alimentos. ® La campana protegeix de la pols els aliments.

Et pot interessar