lliri (Diccionari)

lliri
1. a. m. Gènere de plantes herbàcies de la família de les iridàcies (Iris sp), de fulles allargades, sovint ensiformes, de flors amb el periant amb tres divisions externes esteses o reflexes i tres divisions internes dretes; entre les quals cal destacar el lliri blau (Iris germanica) , el lliri de dol (o franciscà ) (Iris susiana), el lliri de Florència (o d'olor ) (Iris florentina), el lliri groc (Iris pseudoacurus) i el lliri pudent (Iris foetidissima).
b. m. BOT. Terme que s'aplica a altres liliïmorfes similars al lliri.
c. lliri blanc BOT. Planta herbàcia de la família de les liliàcies (Lilium candinum), de fulles lanceolades i de flors grans, blanques i oloroses.
d. lliri d'aigua JARD. Planta herbàcia perenne de la família de les aràcies (Zantedeschia aethiopica), de fulles sagitades i peciolades i de flors en espàdix gran, envoltat d'una espata blanca.
e. lliri de blats BOT. Planta herbàcia de la família de les iridàcies (Gladiolus segetum), de fulles allargades i flors de color roig purpuri.
f. lliri de maig BOT. Muguet.
g. lliri de mar BOT. Planta herbàcia de la família de les amaril·lidàcies (Pancratium maritimum), de fulles ensiformes i flors blanques i oloroses, en umbel·la.
h. lliri de neu BOT. Planta herbàcia de la família de les amaril·lidàcies (Galanthus nivalis), amb dos fulles linears i una flor blanca, penjant, acompanyada d'una bràctea espatàcia.
i. lliri de Sant Antoni BOT. Lliri blanc.
j. lliri de Sant Bru BOT. Planta herbàcia perenne de la família de les liliàcies (Anthericum liliago), d'arrel fibrosa, fulles linears basals i flors estrellades blanques.
k. lliri de Sant Joan BOT. Hemerocal·lis.
l. lliri d'espases BOT. Coltell.
m. lliri matisat BOT. Iridàcia ornamental (Moraea sinensis).
n. lliri morat BOT. Marcòlic.
o. lliri tigrat JARD. Planta herbàcia de la família de les iridàcies (Tigridia pavonia), de fulles allargades i flors efímeres, campanulades o ciatiformes, roges o grogues, tacades d'ataronjat o de púrpura.
2. m. Flor dels lliris.
3. m. ZOOL. Tallahams.
4. com un lliri Delicat, bo.
5. lliri de mar ZOOL. Gènere d'equinoderms crinoïdeus de l'orde dels pentacrinoïdeus i del suborde dels isocrínids ( Calamocrinus sp), de cos caliciforme, anomenat disc, i cinc braços multiarticulats amb pínnules laterals.

lliri (Traducció Valencià-Castellà)

lliri m. 1. lirio.
2. com un lliri
3. lliri blanc lirio blanco.
4. lliri d'aigua lirio de agua.
5. lliri de blats gladiolo de campo.
6. lliri de maig lirio de los valles, muguete.
7. lliri de mar lirio de mar.
8. lliri de neu campanilla de invierno.
9. lliri de Sant Antoni lirio blanco, azucena.
10. lliri de Sant Bru
11. lliri de Sant Joan azucena tabacal, flor de un día.
12. lliri d'espases estoque.
13. lliri matisat
14. lliri morat martagón, azucena (o lirio ) silvestre.
15. lliri tigrat flor de la maravilla.

Et pot interessar