mateix (Diccionari)

mateix -a
1. a. adj. [usat davant el nom] Que és una sola cosa en casos diversos. Tots els llibres són del mateix autor. Ens vorem demà a la mateixa hora. Este home és el mateix que vaig trobar ahir.
b. adj. [usat davant del nom] Idèntic. Hem comprat un cotxe de la mateixa marca. Les dos cosines tenen la mateixa edat. Li ho ha venut pel mateix preu que ho havia comprat ell. Són bessons, però no tenen la mateixa manera de ser.
c. el mateix La mateixa cosa. A mi em va contestar el mateix que a tu. Ens ha regalat el mateix.
d. mateix que De la mateixa manera que, com si. Feia una cara mateix que estava malalt.
e. no ser (algú) el mateix Expressió usada per a manifestar que una persona ha fet un gran canvi, que el seu aspecte, el seu comportament, etc., no és igual que abans. Ha tornat, però no és el mateix. Ja no és la mateixa, abans s'hauria enfadat moltíssim.
2. a. adj. Usat emfàticament per a remarcar que es tracta de la cosa que s'anomena i no d'una altra, o que allò que es diu és exactament així. El mateix president li donarà la resposta.
b. adj. [posposat a un pronom o a certs adverbis] Ell mateix m'ho va dir. M'has de contestar ara mateix.
c. adj. [posposat a un substantiu, com a forma invariable] Va tindre el bebé en el cotxe mateix.
d. adj. Propi, exclusivament d'una persona i no de cap altra. Els van furtar en la seua mateixa casa.
e. ser (algú) el mateix dimoni (o el mateix desorde , o la mateixa innocència , o la mateixa puntualitat , etc.) Ser extremament roín o entremaliat, desordenat, innocent, puntual, etc.
3. adj. Posposat a un pronom o a certs adverbis i substantius (com a forma invariable) expressa que la cosa que designen és aquella, com podria ser qualsevol altra del mateix gènere, sense raó per a la preferència; equival a per exemple. Pot fer-ho qualsevol: tu mateix. Posa't la camisa blanca mateix. Anem a berenar ací mateix.
4. adj. Posposat a un pronom indica a algú que ell és el responsable del que fa, que haurà d'assumir-ne les conseqüències. Si no em feu cas, vosaltres mateixos. Ell mateix que vinga: ja vorà què passa.

mateix (Traducció Valencià-Castellà)

mateix -a adj. 1. mismo -ma, mismísimo.
2. el mateix lo mismo, otro tanto, igual.
3. mateix que de la misma forma (o manera ) que, de igual (o del mismo modo ) que, como si.
4. no ser (algú) el mateix no ser (alguien) el mismo.
5. ser (algú) el mateix dimoni (o el mateix desorde , o la mateixa innocència , o la mateixa puntualitat, ser uno el mismo (o el mismísimo ) demonio (o el mismo desorden , o la mismísima paciencia, etc. ).

Et pot interessar