misteri (Diccionari)

misteri
1. a. m. REL. En les religions antigues, orientals i gregues, ritu i doctrina reservats als iniciats.
b. m. [ fig. ] Cosa oculta, obscura, a algú o a tot el món. Com són capaces estes aus de fer això, encara és un misteri de la natura. La seua mort és un misteri que no ens expliquem.
c. m. [ fig. ] Circumstància de fer una cosa d'una manera secreta, amb el coneixement de molt pocs, especialment fent ostentació d'esta reserva. No cal que vages en secret, ni que fos un misteri! Els vostres plans no eren cap misteri per a nosaltres. Parla clar i no vages amb misteris.
2. a. m. REL. Designi de Déu de realitzar la salvació dels hòmens per mitjà de Jesucrist, designi ocult durant tots els segles, però ara revelat als creients.
b. m. REL. Cada un dels passos de la vida, passió i mort de Jesucrist, objecte de diverses festes del culte litúrgic i que, alhora, constituïxen les parts en què es dividix el rosari.
c. m. REL. Representació, en la imatgeria, d'estos mateixos passos.
d. m. REL. Dogma cristià inaccessible a la raó i que ha de ser objecte de fe. El misteri de la Santíssima Trinitat.
e. misteri pasqual LITÚRGIA Actualització, per mitjà de la celebració litúrgica, de l'eficàcia de l'obra salvadora de Crist, sobretot la seua mort i resurrecció.
f. sants misteris LITÚRGIA Eucaristia.
3. m. TEATRE Representació dramàtica de tema religiós, d'origen medieval, en la qual eren escenificats passatges de la vida de Crist, de la Mare de Déu o d'algun sant.

misteri (Traducció Valencià-Castellà)

misteri m. 1. misterio.
2. misteri pasqual misterio pascual.
3. sants misteris santos misterios.

Et pot interessar