mostassa (Diccionari)

mostassa
1. a. f. BOT./FARM. Planta herbàcia anual de la família de les crucíferes (Sinapis alba), de fulles lirades o pinnatipartides, flors grogues arraïmades i fruits en síliqua curta; les llavors, grogues, tenen propietats revulsives.
b. mostassa blanca BOT./FARM. Mostassa.
c. mostassa negra BOT./FARM. Planta herbàcia anual de la família de les crucíferes (Brassica nigra), de fulles lirades i lanceolades, flors grogues arraïmades i fruits en síliqua, les llavors de la qual s'usen en la preparació de l'anomenada salsa de mostassa, o simplement mostassa, per a condimentar la carn.
2. gas mostassa QUÍM. Iperita.
3. mostassa nitrogenada FARM. Derivat de la iperita per la substitució del sofre de la molècula del gas mostassa per un àtom de nitrogen, tot evitant l'efecte tòxic vessicant i obtenint efectes biològics sobre diversos tumors.

mostassà (Diccionari)

mostassà
m. Funcionari municipal que tenia al seu càrrec la vigilància i el contrast dels pesos i les mesures, sancionar els infractors, comprovar la bona qualitat dels queviures i els seus preus, i vetlar per les obres fetes pels particulars en les seues cases.

mostassa (Traducció Valencià-Castellà)

mostassa f. 1. mostaza, jenabe ( m. ), jenable ( m. ).
2. gas mostassa iperita, gas mostaza.
3. mostassa blanca mostaza blanca.
4. mostassa negra mostaza negra.
5. mostassa nitrogenada mostaza nitrogenada.

mostassà (Traducció Valencià-Castellà)

mostassà m. almotacén, almotazaf, alamín.

Et pot interessar