puça (Diccionari)

puça
1. a. f. ZOOL. Terme genèric que s'aplica a diverses espècies d'insectes de l'orde dels sifonàpters, de xicotetes dimensions, cos comprimit, sense ales, aparell bucal picador-xuplador i potes llargues; entre els quals destaca la puça comuna (Pulex irritans).
b. puça de les glaceres ZOOL. Insecte de l'orde dels mecòpters, de la família dels boreids (Boreus hiemalis) , de llargues potes anteriors amb les quals fa salts sobre la neu o el gel els dies solejats o de desgel.
2. a. puça d'aigua ZOOL. Crustaci branquiòpode de l'orde dels cladòcers, de la família dels dàfnids (Daphnia sp) , amb el cos protegit per una closca o cuirassa dorsal, dos parelles d'antenes al cap i que habiten a les aigües dolces, en el plàncton superficial.
b. puça de mar ZOOL. Terme que s'aplica a diversos crustacis amfípodes de la família dels gammàrids, pertanyents als gèneres Gammarus i Orchestie i en particular a l'espècie Talirus saltator ; de cos totalment segmentat i comprimit i que viuen a les platges, on s'enterren en l'arena.
3. buscar les puces (a algú) Importunar-lo, fer que s'enfade.
4. fer d'una puça un cavall (o un bou ) Fer exageradament gran una cosa que no ho és tant.
5. haver-hi moltes maneres de matar puces Haver-hi molts camins per a obtindre alguna cosa.

puça (Traducció Valencià-Castellà)

puça f. 1. pulga ( m. ).
2. buscar les puces (a algú) buscarle (a alguien) las cosquillas.
3. fer d'una puça un cavall (o un bou ) hacer de una pulga un camello (o un elefante ).
4. haver-hi moltes maneres de matar puces
5. puça d'aigua pulga acuática (o de agua ).
6. puça de les glaceres
7. puça de mar pulga de mar.

Et pot interessar