volt (Diccionari)

volt 1
1. a. m. Contorn, circumferència o perímetre d'un lloc o d'una cosa. El volt del pati és plantat de rosers. Un collaret que fa tres vegades el volt del coll.
b. fer el volt (d'un lloc) Recórrer-ne el contorn fins a tornar al punt de partida. Fer el volt de la ciutat en una hora.
2. a. m. [ p. ext. ] Cada una de les figures circulars o aproximadament circulars que forma un cos allargat a partir d'un punt fins que es torna a trobar en el mateix punt. En este cabdell hi ha quaranta volts de fil.
b. m. [ p. ext. ] Trajecte complet, fins a tornar al punt de partida d'un mòbil que recorre una línia tancada. Els autobusos de circumval·lació fan vint volts al dia.
c. m. [ p. ext. ] Volta per rotació, especialment de la clau en el pany. Cal fer donar dos volts a la clau.
d. m. [ p. ext. ] Cada una de les vegades que és acomplida una acció o una sèrie d'accions que forma part d'una rotació, d'un torn, etc. Ara és el teu volt. En donarem un per cap, i si en sobra farem un altre volt.
e. m. [ p. ext. ] JOCS En alguns jocs, el conjunt de jocs que es fan des que un jugador té la mà fins que la torna a tindre.
f. fer un volt Fer una passejada breu, fer una volta.
g. fer un volt (per un lloc) Fer-hi una passejada o una visita breu, fer-hi una volta.
h. fer volts (per un lloc) Passejar-hi, fer-hi voltes.
3. a. m. pl. Voltants.
b. pels (o als ) volts de Expressió usada per a denotar que un lloc és molt pròxim a un altre o que una indicació de quantitat de temps té només un valor aproximat. Este poble que dius és pels volts de Morella. Pels volts de les deu.
4. adj. [ ant. ] Girat; embolcat.

volt (Traducció Valencià-Castellà)

volt m. 1. voltio, volt.
2. fer el volt dar la vuelta a.
3. fer un volt dar un paseo.
4. fer volts dar paseos.
5. pels (o als ) volts de por las inmediaciones de, alrededor de.

volt (Traducció Castellà-Valencià)

volt m. volt.

Et pot interessar