pont (Diccionari)

pont
1. a. m. OBR. PÚBL. Obra de fàbrica, estructura metàl·lica, etc., sobre la qual una via de comunicació pot salvar una depressió o un obstacle (riu, barranc, etc.) o creuar una altra via de comunicació a nivell inferior.
b. fer pont (una cosa) Formar un arc o arcada a una certa distància del sòl.
c. pont de campanya MIL. Pont sobre suports fixos o flotants bastit per les tropes d'enginyers o, especialment, pels pontoners per a facilitar el pas de les unitats.
d. pont del diable ETNOL. Nom donat a alguns ponts monumentals d'origen romà, la construcció dels quals s'atribuïx al diable, que els hauria edificats a canvi de l'ànima de la persona encarregada de construir-los.
e. pont internacional DRET Pont que servix de comunicació entre dos Estats en una zona fronterera.
f. pont llevadís CONSTR./MIL. Pont utilitzat als castells i a les fortaleses per a travessar el fossat i que era alçat per corrioles, cordes o cadenes.
2. a. m. Nom de diversos objectes, peces, estructures, etc., semblants a un pont per la forma, la posició, etc.
b. m. ANAT. Porció de teixit que unix dos parts d'un òrgan.
c. m. ELECTR. Conjunt d'elements físics que formen un circuit tancat, alimentats elèctricament entre dos nucs diagonalment oposats i que tenen connectat un detector de corrent entre els altres dos, i que és utilitzat sovint com a circuit de mesura. Pont de Wheatstone.
d. m. MÚS. Peça de fusta pròpia de certs instruments de corda i que servix per a mantindre alçades i separades les cordes entre elles.
e. m. MED. Pròtesi que es consolida d'una manera permanent en una o més dents.
f. m. TÈXTIL Travesser superior del teler mecànic.
g. m. TÈXTIL Dispositiu lateral que tenen algunes llançadores perquè la trama n'isca amb una tibantor regular determinada.
h. pont continental GEOL. Conjunt de terres que constituïxen un lligam entre dos continents i permeten les migracions d'animals terrestres d'un continent a l'altre.
i. pont de Varoli ANAT. Òrgan situat en la part inferior de l'encèfal i que connecta els dos hemisferis cerebel·losos.
j. pont del peu ANAT. Part còncava del centre de la planta del peu.
3. m. Dia o dies entre setmana que se solen considerar festius pel fet d'escaure's entre dos festes. El pont de Corpus. Enguany farem cinc ponts.
4. a. m. MAR. Superestructura més elevada d'un vaixell, en el sentit de la mànega, en la qual hi ha el post de comandament.
b. m. MAR. Construcció o passarel·la per damunt de la coberta principal, que permet la comunicació entre les diferents superestructures del vaixell.
c. m. [ ant. ] MAR. Cada una de les cobertes d'una embarcació.
5. m. GIMN. Exercici gimnàstic consistent a doblegar lentament el cos cap arrere, arcant-lo talment que descanse sobre les mans i els peus.
6. m. QUÍM. València, àtom o cadena no ramificada que unix dos parts diferents d'una molècula.
7. pont aeri AERON. Mètode de transport entre dos llocs que consistix en un trànsit intens i ordenat d'avions entre els dos llocs.
8. pont de senyals FERROC. Estructura que passa per damunt de diverses vies, i que servix de suport a un determinat nombre de senyals.
9. pont dels ases [ pop. ] Dificultat que es troba en alguna ciència, on s'encallen molts i es desanimen a continuar avant.
10. pont grua MANUT. Grua pont.

pont (Traducció Valencià-Castellà)

pont m. 1. puente, alzaprima.
2. fer pont hacer puente.
3. pont aeri puente aéreo.
4. pont continental puente continental.
5. pont de campanya puente de campaña.
6. pont de senyals puente de señales.
7. pont de Varoli puente de Varolio.
8. pont del diable puente del diablo.
9. pont del peu puente del pie.
10. pont dels ases puente de los asnos.
11. pont grua puente grúa.
12. pont internacional puente internacional.
13. pont llevadís puente levadizo.

Et pot interessar